Jeszcze wtrącę na koniec, że polecam jak najbardziej. Skończyłam obie części B1 w Kannikskole, właśnie na kursie organizowanym przez Folkeuniversitetet. Kurs jest intensywny, dlatego nie ciągnie się tak długo jak w innych szkołach, a podstawą jest własna praca w domu. Czyli coś dla tych, co chcę dużo i szybko się nauczyć i są mocno zmobilizowani do poświęcania dużej ilości wolnego czasu na odrabianie zadań domowych. Cały kurs odbywał się wyłącznie w języku norweskim, z bardzo dużym naciskiem na konwersacje. Nie miałam zbyt dużych możliwości na praktykowanie języka w pracy, więc naprawdę kurs mi pomógł wskoczyć na poziom...hmmm...komunikatywny, z bardzo niekomunikatywnie dezinformacyjnego 
Oczywiście wszystko zależy od tego, na jakiego nauczyciela uda Ci się trafić, bo organizacja - organizacją, a uczyć jest rzeczą ludzką.
Również tam jest opcja ukończenia kursu przygotowującego do Bergenstest, kurs prowadzony jest dokładnie pod kątem egzaminu, włącznie z analizą i rozwiązywaniem zadań z tegoż testu z poprzednich lat. Ale to może późną jesienią się zmobilizuję i wybiorę.
Szczerze polecam Folke i lykke til

Oczywiście wszystko zależy od tego, na jakiego nauczyciela uda Ci się trafić, bo organizacja - organizacją, a uczyć jest rzeczą ludzką.
Również tam jest opcja ukończenia kursu przygotowującego do Bergenstest, kurs prowadzony jest dokładnie pod kątem egzaminu, włącznie z analizą i rozwiązywaniem zadań z tegoż testu z poprzednich lat. Ale to może późną jesienią się zmobilizuję i wybiorę.
Szczerze polecam Folke i lykke til